Frankrikedagbok: Orléans, Loire, Angers


Två hela veckor off-line! Wow. Inte för att jag hade planerat det, utan för att vi har haft fullt upp hela dagarna. Vi är kvar i Frankrike till tisdag nästa vecka. Det här är början på en serie inlägg om vår Frankrikeresa. Varje inlägg kommer att tillägnas en av de städer/sträckor vi har besökt. Tanken är dels att reflektera kring det vi sett och gjort och dels att inspirera de som inte har varit i Frankrike tidigare men planerar att åka dit.

Vi anlände till Paris 23 juli (ett inlägg om Paris kommer längre fram). På flygplatsen hämtade vi ut vår bil som vi hade hyrt från Sverige. Det blir bättre ekonomiskt så. Våra vänner Svante och Jenny och vi var överens om vilken typ av resa vi ville göra; en resa med mycket natur och fransk kultur. Att bila genom Frankrike och bo hemma hos bekanta skulle göra detta möjligt. Jag tror att vi har kört 260 mil totalt.

Första natten spenderades i Orléans, regionshuvudstaden i departementet Loiret med cirka 113 000 invånare. Här finns bland annat Cathédrale Sainte-Croix d’Orléans som påminner lite grand om Notre-Dame de Paris.

Näst på listan var att bila längs Loirefloden. Vägen karaktäriseras av stora solrosfält, breda alléer och det ena slottet efter det andra. Vi stannade specifikt vid Château de Chambord och Château de Chenonceau. Utanför det förstnämnda slottet finns en väldigt härlig slottsmarknad med produkter från Loiretrakten. Viner, ostar, sylt, marmelad, honung, salami, jordgubbar… Självklart köpte vi med oss godsaker som vi njöt av under en mysig picknick på slottsområdet.

Vi var alla överens om att Château de Chenonceau är mest speciellt. Det är ett riktigt sagoslott med runda balkonger, enkel men vacker inredning, stora rum, men också små och mysiga utrymmen. Floden rinner under slottet och trädgården bjuder på fantastiska blommor.

Natten tillbringade vi i Angers, en stad med anor från romarrikets tid och som utgjorde maktcentrum för Foulques Nerras och andra beryktade hertigar av Anjou. Här finns den medeltida feodala borgen Château d’Angers med sina 17 torn. Vi tog en promenad runt hela borgen. En riktigt trevlig promenad i små trånga gator som leder till borgens ingång.

I närhet av borgen ligger Maison du Vin, ett kommunalt centrum för avsmakning och information. Här är kompetensen på topp. Personalen vet allt om regionens viner och planerar avsmakning efter kundens preferenser. Personalen kan inte rekommendera något specifikt vin eftersom centret är kommunalt ägt men man får väldigt gärna beskriva vad man är ute efter.

Anjou är mest känt för sina roséviner. Trots det fastnade vi inte för något speciellt rosévin. Favoriten blev istället ett otroligt fint rött vin som jag rekommenderar starkt:

  • Clos de la Division, 2009, från Château La Valiére, Anjou.

Självklart tog vi en tur till Château La Valiére för att köpa med oss några flaskor. På vingården smakade vi även andra viner som vi fick med oss:

  • Bonnezeaux, Les Melleresses, 2003. Ett sött vitt vin.
  • Anjou Villages Brissac, La Chevalerie, 2007.

En lärdom från avsmakningarna: Mer struktur när Cabernet Sauvignon-druvor dominerar, mer ”rundhet” när Merlot-druvor dominerar.

Kommentera